Omscholing tips

Als u denkt aan omscholing, zijn er verschillende punten om eerst eens bij stil te staan. Hieronder hebben wij een aantal tips neergezet die u kunnen helpen bij uw keuze voordat u zich laat omscholen. Heeft u al eens over de volgende punten nagedacht?

Lees een boek

Wanneer u niet helemaal weet wat u leuk vindt om te gaan doen, kunt u overwegen om eerst uit te zoeken wat u leuk vindt, voordat u zich laat omscholen. U kunt bijvoorbeeld het boek “Jij bent aan Z”, door Yolanda Buchel lezen (ISBN 9057121980). Hiermee leert u uzelf beter kennen.

Informatie inwinnen

Als u iets in uw hoofd heeft wat u leuk lijkt en u zich daar graag verder op wilt oriënteren, kunt u over dat beroep informatie gaan inwinnen. Hoor eens rond bij familie of kennissen. Vraag naar hun ervaring over die baan.

Doe een online test

Wilt u graag direct weten welk beroep bij u past aan de hand van uw interesses? Dan kunt u een beroepentest invullen. Een beroepentest is vaak een formulier met meerdere keuzes. Nadat u het formulier heeft ingevuld, krijgt u een overzicht met welke opleidingen bij u passen. Zo bent u weer een stap dichter bij het beroep waar u zich in wilt laten omscholen.

Op de volgende websites kunt u direct een test invullen:

Werksite.nl

Carrieretijger.nl

Avondschool of thuisstudie?

Het is een groot verschil of u 24 jaar of 50 jaar bent als u zich wilt laten omscholen. Moet u er niet aan denken om weer terug in de schoolbanken te gaan? Dan kunt u denken aan thuisstudie. Heeft u weinig discipline, dan kunt u het overwegen om een avondstudie te volgen.

Coaching

Om te starten met een omscholing kan het ook slim zijn om hulp in te roepen van een loopbaancoach. Deze kan u helpen met het ontdekken van wat u nou eigenlijk wilt en welke omscholing daarbij past. De loopbaancoach gaat u een aantal gerichte vragen stellen zodat je er zelf achter komt wat u leuk vindt.

Bijscholing

Wanneer u nog een baan heeft maar u uw werk niet uitdagend genoeg meer vindt, kunt u denken aan bijscholing. U kunt uzelf laten informeren over bijscholing bij uw werkgever. Op die manier blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen uw branche en krijgt u mogelijk meer uitdaging. Dit kan ervoor zorgen dat u niet omgeschoold hoeft te worden.

Waar & hoe omscholen?

Er zijn verschillende aanbieders van afstandsstudies en avondstudies. Zo kan je naast je huidige baan gaan leren voor een nieuw beroep.